Pakolaistulvaa

Afrikasta on tämän vuoden aikana tullut EU:n alueelle jo yli 60.000 pakolaista. Salakuljettajat käyttävät ikäloppuja ja merikelvottomia aluksia, joiden johdosta pakolaisista merkittävä osa hukkuu. On laskettu että tänä vuonna välimereen on hukkunut jo 1.800 pakolaista. Lisäksi pakolaistulva aiheuttaa merkittäviä paineita Välimeren valtioiden rajavalvonnalle ja pelastustoimelle. Törkeimmät salakuljettajat mainostavat matkoja jopa Facebookissa, ja ovat ”lainanneet” Silja Linelta mainoskuviakin..

Mitä sitten pitäisi tehdä? EU keskustelee asiasta ja päätöksiä pitäisi tulla aivan lähipäivinä. Yksi julkisuudessa väläytetty vaihtoehto olisi upottaa tai takavarikoida kaikki kiinni saadut salakuljettajien alukset, jolloin alusten vähetessä myös pakolaisten määrä vähenisi. Tosin Libya vastustaa ajatusta ja on esittänyt voimakkaan vastalauseen.

Myös pakolaisten sijoittamista tasaisemmin EU:n alueelle on väläytelty. Jokainen jäsenmaa velvoitettaisiin ottamaan vastaan Välimeren yli tulevia pakolaisia. Määrä voisi olla suhteessa bruttokansantuotteeseen, työttömyysasteeseen ja jo vastaanotettuihin pakolaisiin. Joku voi nyt sanoa, että vaikka Suomi on EU:n jäsenmaa, asia ei koske meitä. Kyllä se koskee, koska olemme EU:n jäsenvaltio ja meillä on myös jäsenyyyden velvoitteet tässäkin asiassa.

Mikä on inhimillistä ja oikea ratkaisutapa asialle? Katsotaan, miten EU pärjää tämän mittavan asian kanssa.

pakolaisia

(Visited 102 times, 1 visits today)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *